Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorgen vanaf €55,-
Discreet verzonden en bezorgd

🎄 Are you ready for Christmas?🎄 Shop nu

Een Frans orgasme

La Petite Mort

La Petite Mort ofwel ‘de kleine dood’ bestaat dat echt na een Orgasme?

Het is een uitdrukking dat ‘het kortstondige verlies of verzwakking van het bewustzijn’ betekent.

emily in paris la petite mort blog orgasmeJe hebt vast ook Emily in Paris gekeken. (Mocht dit niet zo zijn dan nu naar de TV rennen en deze geweldige serie op Netflix kijken!).

Waar komt de uitdrukking vandaan?

La Petite Mort of «de kleine dood» is een oude Franse uitdrukking die ooit werd gebruikt om te verwijzen naar het vrouwelijk orgasme. Het eerste bevestigde gebruik van de uitdrukking in het Engels was in 1572 met de betekenis: “flauwvallen”. Het eerste bewezen gebruik met de betekenis van “orgasme” was pas in 1882.

Filosofen suggereren dat dit gezegde spreekt over het “psychologische verlies” dat men na seks ondergaat. Het idee dat een orgasme niet alleen een fysieke bevrijding teweegbrengt, maar ook een spirituele. Anderen beweren dat “la petite mort” verwijst naar iets letterlijkers: het idee dat een orgasme ons net een beetje dichter bij de dood brengt.

Het culturele verband tussen dood en seks bestond al lang voordat ‘la petite mort’ in het Franse woordenboek werd opgenomen. Aristoteles geloofde dat vrouwen door orgasmes niet meer in staat waren om kinderen te dragen. Door de geschiedenis heen, van de middeleeuwen tot het Victoriaanse tijdperk, waren doktoren bang dat iemands levenskracht zou worden “opgebruikt” door seks te hebben. Gelukkig bleken geen van deze overtuigingen waar te zijn.

Maar “de kleine dood” is niet als een volkomen zinloze uitdrukking te beschouwen. Ejaculatie (het is sexyer als je het met een Frans accent zegt) schept nieuw leven en we ervaren een gevoel van euforie, ook al is het maar tijdelijk. We laten al onze opgekropte angsten los in een plezierige bevrijding. Want, tijdens een orgasme, zijn de hersenen op één ding gefocust: het gevoel dat het voelt. We zouden daarom kunnen zeggen dat een krachtig orgasme een soort veranderde bewustzijnsstaat is.

Het wetenschappelijke ‘La petite mort’

Jarenlang dachten onderzoekers dat de activiteit in sommige delen van de hersenen van vrouwen tijdens orgasmen aanzienlijk afnam. Onderzoek toont echter aan dat het tegenovergestelde gebeurt. Nadat verschillende vrijwilligers zo ‘vrij’ waren om een orgasme te krijgen tijdens een MRI, konden de wetenschappers conclusies trekken. Tijdens het orgasme neemt de hersenactiviteit juist geleidelijk toe totdat deze een piek bereikt en vervolgens daalt. Binnen de extreme veranderingen in de hersenen van maximale stimulatie en weer terug tijdens een orgasme, vinden we wat ‘le petite mort’ wordt genoemd. Het is dus niet verwonderlijk dat sommige vrouwen na overmatige opwinding in alle opzichten een vervagend gevoel ervaren. Soms hebben ze dan even de tijd nodig om hun hersenactiviteit weer op orde te krijgen.

No worries, enjoy it!

Wat er ook gebeurt, je hoeft je geen zorgen te maken. Bij orgasmes gaat niets dood. Integendeel, het is een genotsgevoel dat je hersenen en lichaam veel voordelen geeft. Het is een gemoedstoestand, vrij van verlangen, behoefte, vreugde of pijn. Het is een volledige bevrijding en kent geen grenzen.

Artsen raden deze ‘seksuele trance’ ten zeerste aan, of het nu met iemand anders is of door te masturberen. Want naast het gevoel van extase kennen orgasmes ook veel fysieke voordelen voor vrouwen: 1) Beter te slapen. 2) Een verbeterde stemming te krijgen. 3) Het zelfvertrouwen te vergroten. 4) De tolerantie voor pijn te verbeteren. In feite hebben vrouwelijke orgasmes een pijnstillend effect. Dit komt, omdat tijdens de climax de dorsale raphe wordt geactiveerd. Vervolgens geeft het serotonine af, een hormoon dat pijn blokkeert. 5) Stress te verminderen. 6) De hartfunctie te verbeteren.

Dus lieve dames.. een orgasme is wat je nodig hebt. Met of zonder partner .. geniet!

 

Ook interessant