Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorgen vanaf €55,-
Discreet verzonden en bezorgd

WEEKDEAL – tot wel 15% korting op ROMP toys

Vaginale Balletjes

Train je bekkenbodem spieren

Versterk jouw bekkenbodemspieren met vaginale balletjes

Veer gevoel tijdens het vrijen, sterkere orgasmes & tegengaan van incontinentie

Veel vrouwen kennen het probleem. Na een zwangerschap of naar mate wij vrouwen ouder worden verslappen de bekkenbodemspieren. Dit heeft tot gevolg dat we bij springen of niesen een beetje urine kunnen verliezen en tijdens de seks minder voelen. Hierdoor is het ook moeilijker om tot een orgasme te komen en is een orgasme minder sterk.

Andersom komt ook voor dat we onze bekkenbodem spieren te veel aanspannen en niet goed kunnen loslaten. In dit blog vertellen we jou hoe je de bekkenbodemspieren kunt leren controleren en te trainen om dit de voorkomen en/of verbeteren met vaginale balletjes. Ook hebben wij een duidelijke samenvatting geschreven, waarom en met welke balletjes je nu het beste kunt trainen.

WAT ZIJN DE BEKKENBODEMSPIEREN?

De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die zich onder in ons bekken bevinden. Vaak kort “bekkenbodem” genoemd. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij incontinentie en bij seksualiteit. Deze spiergroep ondersteunt als een hangmat onze organen in de buik. Ook kunnen hiermee de blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn onze urine en ontlasting op te houden.

Bekkenbodemspieren worden vanwege het belang bij het vrijen ook wel eens sexspieren genoemd. Een van de achterste spieren van de vrouw, die zich uitstrekt van het schaambeen tot het stuitbeen, heeft de bijnaam liefdesspier, omdat het spannen ervan tijdens de seks de omsluiting door de vagina rond de penis strakker maakt.

Oefening om bekkenbodemspier te vinden

De makkelijkste manier om te vinden welke spier je nu precies moet trainen doe je als volgt: onderbreek tijdens het plassen de urinestraal. De spier die je hiervoor gebruikt is de pucococcygeus ofwel de eerder genoemde liefdesspier. Dit trucje is overigens geen manier om te trainen.

WANNEER TRAIN JE DE BEKKENBODEMSPIEREN?

verslappen bekkenbodem spierenDe bekkenbodemspieren kunnen verzwakken na een bevalling, door het ouder worden en maar ook door hormonale veranderingen zoals bij de overgang. Net als voor alle andere spieren in je lijf geldt voor de bekkenbodemspieren, dat je ze sterker kunt maken door te trainen. Het is dus gelukkig nooit te laat om daar mee te beginnen.

Trainen van de bekkenbodemspieren helpt de veerkracht te behouden of weer sterker te maken. De bekkenbodemspieren kan je vergelijken met een elastiek. Bij weinig veerkracht en spanning verliest het zijn functie. Het trainen van de bekkenbodem is daarom ook zinvol als je nog geen problemen ervaart. Het helpt zo incontinentie te voorkomen of tegen te gaan. Daarnaast hebben sterke, stevige spieren meer zenuwuiteinden . Dit verbeterd de beheersing van de spieren en de sensaties die je ervaart tijdens de geslachtsgemeenschap.

Goed getrainde bekkenbodemspieren zorgen voor:

– Voorkomen of helpen bij incontinentie klachten
– Bereiken van meer gevoel tijdens de seks, voor haar en voor hem.
– Ervaren van sterkere orgasmes en makkelijker tot een orgasme komen
– Bevorderen van de natuurlijke vochtaanmaak. ( belangrijk tijdens de overgang)
– Verhoogt het seksueel bewustzijn
– Intensere sensatie tijdens de penetratie

HOE WERKEN VAGINALE BALLETJES?

Naast bepaalde grondoefeningen is het trainen met balletjes een goede en makkelijke manier voor het controleren en versterken van de bekkenbodemspieren. Je kunt de balletjes namelijk dragen tijdens alle dagelijkse bezigheden en je traint dus tegelijkertijd je bekkenbodem.

Het principe is hetzelfde als Kegel-oefeningen, je gebruikt de vaginale spieren om samen te trekken en te ontspannen rond de vaginale ballen.

Nu zijn er eigenlijk 3 soorten balletjes verkrijgbaar:

1 – Balletjes met set van verschillende gewichten
2 – Balletjes met contra gewicht
3 – Balletjes met een APP.

De bedoeling bij alle soorten is de spieren aan te spannen en los te laten. Hierdoor voel je de aanwezigheid van de balletjes en train je vervolgens door ze te bewegen binnen de vagina.


1 – De balletjes met verschillende gewichten

De balletjes hebben meer de neiging om te zakken onder hun gewicht. Dit veroorzaakt een spontane reflex die de bekkenbodemspieren laat samentrekken. Deze actie zorgt er voor dat het bekkenbodem getraind wordt. Vaak komen deze balletjes in een set met meerdere balletjes die toenemen in gewicht en soms ook in vorm. Naarmate de spieren sterker worden gebruik je de zwaardere en kleinere balletjes. Soms hebben ze extra ook een contra gewicht. Meer hierover lees je bij hieronder.

Sets met balletjes die opbouwen in gewicht vind je hier>>

2 – De balletjes met contra gewicht

Balletjes met contra gewicht zorgen door de rotatie van de ballen, tijdens bewegen, voor een prikkel van de bekkenbodemspieren . Deze spant daardoor aan en ook zo versterk je de bekkenbodem spieren. Om de bekkenbodemspieren beter te leren controleren ( knijpen / loslaten) raden we de balletjes aan met contra gewicht. 

Vaginale Balletjes met Contra gewicht vind je hier>>

3 – Trainen met APP

Er zijn ook Vaginale balletjes met een App. Via de App kun je bijhouden of de kracht van de spieren toeneemt. Ook zijn er spelletjes waarbij je bijvoorbeeld een balletje in de lucht moet houden. Door te knijpen met de bekkenbodemspieren gaat het balletje omhoog en door los te laten omlaag. Wil je nog extra genot naast het trainen van de Bekkenbodemspieren dan kun je bijvoorbeeld de We-Vibe BLOOM laten trillen. Zo is het dus ook een vibratie eitje. Om het nog spannender te maken..laat de partner BLOOM bedienen voor stoute spelletjes. Trainen was nog nooit zo leuk!

Balletjes om te trainen met APP vind je hier>>

HOE TRAIN JE MET VAGINALE BALLETJES?

Het eerste dat je moet doen, is de blaas legen. De Vaginale balletjes kunnen worden geplaatst terwijl je staat of ligt. Omdat de balletjes droog zijn, is het vaak nodig om een klein beetje glijmiddel op waterbasis aan te brengen. Plaats vervolgens de balletjes 1 voor 1 in de vagina. De balletjes zijn veel gemakkelijker in te brengen terwijl ze liggend in plaats van rechtop staand geplaatst worden.

Om ervoor te zorgen dat de balletjes in de vagina blijven, moet je de spieren van de bovenbenen en de vagina (pubococcygeus) spieren samenknijpen. Je merkt meteen dat de vagina ‘vol’ aanvoelt. Elke keer dat je in de vaginale spieren knijpt, zullen de ballen draaien en glijden. Binnen enkele dagen wen je aan deze sensatie. In het begin kan het voorkomen dat de Kegel-ballen naar buiten glijden. Doe dan de eerste paar keer de knijp-en-laat-los oefening liggend.

Om spierkracht op te bouwen, moeten de Kegel-ballen minstens 2-3 keer per dag gedurende 10-15 minuten in de vagina worden gehouden. Het is vermoeiend om de ballen langer in de vagina te houden. Als de Kegel-ballen uitvallen, spoel ze dan gewoon af met water en zeep en plaats ze opnieuw. Om deze ballen te verwijderen kun je het beste gaan liggen. Als je op de onderbuik drukt, hoest of doet alsof je een stoelgang hebt, duw je de ballen naar buiten en tegelijkertijd trek je voorzichtig aan het koordje.

 

 

Ook interessant